Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mieloną paprykę i kurkumę, chwilę przesmażamy, żeby wydobył się aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kukurydzę, chwilę podsmażamy.
Następnie zalewamy bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostały bulion, śmietanę i suszoną kolendrę, miksujemy na krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie stawiamy na gazie i krótko gotujemy.
W rondelku grzejemy łyżkę oleju. Wsypujemy ziarna kukurydzy, a rondel przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy aż ziarenka popękają. Lekko solimy i posypujemy mielonym chilli.
Zupę podajemy z popcornem na wierzchu.
Krem wyszedł fantastycznie 🙂
Bardzo się cieszymy! Lekka słodycz i pikantny akcent to zdecydowane atuty tego kremu 🙂
Kukurydzę razem z zalewą?
Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy bez zalewy. Pozdrawiamy serdecznie!
Czy kukurydzy ma być w sumie 425ml czy 2x 425ml?
Pozdrawiam.
Ta zupa wymaga wykorzystania dwóch puszek Kukurydzy Złocistej Bonduelle po 425 ml każda ?