
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy bazylię, orzeszki pinii, parmezan, oliwę i czosnek. Miksujemy na gładką masę.
Gdy makaron się ugotuje, na patelni rozgrzewamy pesto i mieszankę Italian mix. Smażymy, aż warzywa się rozmrożą. Dodajemy penne i mieszamy, aż składniki się połączą.
Przed podaniem sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy. Posypujemy odrobiną parmezanu.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej