
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Umyte pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałą skórkę wyrzucamy.
Warzywio gotujemy nie dłużej niż 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na łyżce oliwy.
Dodajemy pomidory i gotujemy około 10-12 minut. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolewamy ½ szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Blendujemy.
Krem z pomidorów przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy Warzywio i kawałki poszarpanej mozzarelli. Dekorujemy bazylią i oliwą.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej