
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Rozmrażamy szpinak na suchej patelni na niewielkim ogniu.
Wyporcjowanego łososia oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry.
Na oliwie smażymy rybę, aż będzie ścięta w połowie. Po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy pomidorki przekrojone na pół.
Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak, śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy rybę do sosu. Lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy migdałami i posiekaną natką.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej