Your browser does not support JavaScript! Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu z zielonych warzyw Bonduelle

  • 3 jajka – po jednym na porcję

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g ziemniaków

  • 70 g cebuli

  • 50 g parmezanu

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 50 ml śmietany kremówki 30%

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

  • 2 łyżki octu

  • 1 szklanka listków bazylii

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 1

Ziemniaki kroimy w 1-cm kostkę, cebulę w piórka, a czosnek siekamy. Podsmażamy lekko na oliwie, nie rumieniąc.

2

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 2

Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy opakowanie zupy kremu z zielonych warzyw.

3

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 3

W czasie gdy warzywa się gotują, prażymy na suchej patelniorzeszki. Następnie przekładamy je do moździerza, dodajemy listki bazylii, parmezan, oliwę i rozcieramy do momentu otrzymania ziarnistej pasty.

4

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 14

Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

5

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 5

W małym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody z 2 łyżkami octu. Za pomocą łyżki zakręcamy wodę, aby utworzyć wir, do którego wbijamy jajko tuż nad powierzchnią. Gotujemy 3 minuty na najmniejszym ogniu. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy pozostałe jajka.Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy jajko i skrapiamy całość pesto.

:)

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu