Ziemniaki kroimy w 1-cm kostkę, cebulę w piórka, a czosnek siekamy. Podsmażamy lekko na oliwie, nie rumieniąc.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy opakowanie zupy kremu z zielonych warzyw.
W czasie gdy warzywa się gotują, prażymy na suchej patelniorzeszki. Następnie przekładamy je do moździerza, dodajemy listki bazylii, parmezan, oliwę i rozcieramy do momentu otrzymania ziarnistej pasty.
Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
W małym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody z 2 łyżkami octu. Za pomocą łyżki zakręcamy wodę, aby utworzyć wir, do którego wbijamy jajko tuż nad powierzchnią. Gotujemy 3 minuty na najmniejszym ogniu. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy pozostałe jajka.Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy jajko i skrapiamy całość pesto.
Napisz komentarz