
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kaszetkę podgrzewamy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie około 5-6 minut.
Na rozłożonym płacie ciasta francuskiego układamy połowę kaszy z warzywami, a na niej polędwiczkę. Przykrywamy pozostałą kaszą i zawijamy ciasto.
Całość układamy na pergaminie i smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut w 220℃ bez termoobiegu.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej