
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w półplasterki. Koperek i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do rondelka z ciepłym wywarem. Dodajemy koperek i groszek. Gotujemy przez 3 minuty.
Zawartość garnka lekko studzimy i miksujemy na gładko przy pomocy ręcznego blendera.
Garnek stawiamy ponownie na gazie, wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zagotowujemy i rozlewamy do miseczek lub kubeczków. Można ją dodatkowo przetrzeć przez gęste sito, aby była bardziej gładka.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej