Z 4 jajek, mąki, mleka, 40 ml oliwy oraz ½ łyżeczki soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Następnie smażymy naleśniki na średnio rozgrzanej patelni.
Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy posiekaną cebulę i dynię pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą, obficie pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dodajemy posiekane orzechy i przekładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cały płyn odparuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy po porcji szpinaku, a na nim układamy po porcji dyni z orzechami. Zwijamy, tworząc płaskie krokiety.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.
Napisz komentarz