
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Z 4 jajek, mąki, mleka, 40 ml oliwy oraz ½ łyżeczki soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Następnie smażymy naleśniki na średnio rozgrzanej patelni.
Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy posiekaną cebulę i dynię pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą, obficie pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dodajemy posiekane orzechy i przekładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cały płyn odparuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy po porcji szpinaku, a na nim układamy po porcji dyni z orzechami. Zwijamy, tworząc płaskie krokiety.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej