Your browser does not support JavaScript!

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami

Składniki

  • Szpinak siekany w kulkach Bonduelle
  • 500 ml mleka
  • 400 g dyni (np. piżmowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 ml oliwy lub oleju
  • 100 g bułki tartej
  • 70 g cebuli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami - Krok 1

Z 4 jajek, mąki, mleka, 40 ml oliwy oraz ½ łyżeczki soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Następnie smażymy naleśniki na średnio rozgrzanej patelni.

2.

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami - Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy posiekaną cebulę i dynię pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą, obficie pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dodajemy posiekane orzechy i przekładamy na talerzyk.

3.

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami - Krok 3

Na tej samej patelni przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cały płyn odparuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4.

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami - Krok 4

Na przygotowane wcześniej naleśniki wykładamy po porcji szpinaku, a na nim układamy po porcji dyni z orzechami. Zwijamy, tworząc płaskie krokiety.

5.

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami - Krok 5

Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.