
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy szpinak z czosnkiem.
Ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Dodajemy podsmażony szpinak i posiekane pieczarki oraz majeranek. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy krokiety na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z każdej strony.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej