Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki.

2

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami - Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy szpinak z czosnkiem.

3

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami - Krok 3

Ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Dodajemy podsmażony szpinak i posiekane pieczarki oraz majeranek. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami - Krok 4

Z masy formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

5

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami - Krok 5

Smażymy krokiety na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z każdej strony.

:)

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem z marynowanymi pieczarkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu