Pyszna ryba po grecku – jakie składniki?
Ryba po grecku to szybki i prosty sposób na pyszną rybę nie tylko na wigilijny stół. Wystarczy dobrej jakości ryba – na przykład filet z dorsza lub inna ryba o delikatnym mięsie. Pyszna ryba to gwarancja tego, że danie będzie smaczne. Do tego najlepsze warzywa – podstawą jest chrupiąca włoszczyzna oraz przecier pomidorowy. Doskonale sprawdzą się takie dodatki jak naturalnie słodka kukurydza, czy groszek.
Szybki przepis na rybę – jak z przepisu mojej babci
Pyszny i szybki przepis? Babcie znają się na tym najlepiej! Opłucz filety, osusz dokładnie, usmaż na złoto obtoczone w lekkiej panierce. Przygotuj sos z warzyw: na patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy zmiękną, dodaj włoszczyznę pokrojoną w słupki. W szybkim przepisie na rybę po grecku świetnie sprawdzi się nawet włoszczyzna mrożona. Dopraw solą, pieprzem, możesz też dodać paprykę cayenne, jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy. Na końcu dodaj przecier pomidorowy – tu polecam tradycyjny przecier zagęszczony. Jeśli jednak masz swój własny, domowy przecier pomidorowy, to potrawa zyska naprawdę autorski smak. Gdy sos będzie gotowy, przełóż go do naczynia i dodaj usmażoną wcześniej rybę w panierce.
Ryba po grecku – na zimno czy na ciepło?
Tradycyjnie rybę po grecku podaje się na zimno, jako jedną z dwunastu potraw wigilijnych. Można ją również podać na gorąco – to pyszne danie obiadowe. Dodaj jeszcze ryż lub podawaj z ugotowanymi ziemniakami – pyszny obiad gotowy. Rybę po grecku możesz wzbogacić, dodając do niej pokruszony ser feta, oliwki, a nawet usmażoną wcześniej cukinię. A może masz ochotę na rybną zapiekankę? Przygotuj rybę smażoną w panierce, sos z warzyw i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Posyp serem i zapiecz – to również pyszny sposób na rybę. W takiej postaci nawet dzieci chętnie zjedzą rybę – to będzie prawdziwy hit.
Ryba po grecku w wersji wege
Czy to w ogóle możliwe? Tak! Sprawdź zaskakująco pyszny przepis na selerybę po grecku. Zamiast ryby: seler i sproszkowane glony wakame. Brzmi intrygująco? Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Napisz komentarz