Your browser does not support JavaScript! Pyszna ryba po grecku z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml

  • 600 g ryby bez skóry o białym i zwartym mięsie, np. dorsza

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 duże marchewki

  • 2 listki laurowe

  • 1 cebula

  • 1 duża pietruszka

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

  • ½ cytryny

  • Ćwiartka selera

  • Mąka pszenna do obtoczenia ryby

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Ryba po grecku z kukurydzą - Krok 1

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

Ryba po grecku z kukurydzą - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dokładamy pozostałe warzywa, przesmażamy przez kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat, liście laurowe, wlewamy około ½ szklanki wody. Gotujemy około 10 minut lub dłużej do miękkości warzyw. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładamy osączoną kukurydzę.

3

Ryba po grecku z kukurydzą - Krok 3

Rybę pozbawiamy ości, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, smażymy na średnio rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik.

4

Ryba po grecku z kukurydzą - Krok 4

Rybę przekładamy do sosu. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

:)

Ryba po grecku z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Pyszna ryba po grecku – jakie składniki?

Ryba po grecku to szybki i prosty sposób na pyszną rybę nie tylko na wigilijny stół. Wystarczy dobrej jakości ryba – na przykład filet z dorsza lub inna ryba o delikatnym mięsie. Pyszna ryba to gwarancja tego, że danie będzie smaczne. Do tego najlepsze warzywa – podstawą jest chrupiąca włoszczyzna oraz przecier pomidorowy. Doskonale sprawdzą się takie dodatki jak naturalnie słodka kukurydza, czy groszek.

Szybki przepis na rybę – jak z przepisu mojej babci

Pyszny i szybki przepis? Babcie znają się na tym najlepiej! Opłucz filety, osusz dokładnie, usmaż na złoto obtoczone w lekkiej panierce. Przygotuj sos z warzyw: na patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy zmiękną, dodaj włoszczyznę pokrojoną w słupki. W szybkim przepisie na rybę po grecku świetnie sprawdzi się nawet włoszczyzna mrożona. Dopraw solą, pieprzem, możesz też dodać paprykę cayenne, jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy. Na końcu dodaj przecier pomidorowy – tu polecam tradycyjny przecier zagęszczony. Jeśli jednak masz swój własny, domowy przecier pomidorowy, to potrawa zyska naprawdę autorski smak. Gdy sos będzie gotowy, przełóż go do naczynia i dodaj usmażoną wcześniej rybę w panierce.

Ryba po grecku – na zimno czy na ciepło?

Tradycyjnie rybę po grecku podaje się na zimno, jako jedną z dwunastu potraw wigilijnych. Można ją również podać na gorąco – to pyszne danie obiadowe. Dodaj jeszcze ryż lub podawaj z ugotowanymi ziemniakami – pyszny obiad gotowy. Rybę po grecku możesz wzbogacić, dodając do niej pokruszony ser feta, oliwki, a nawet usmażoną wcześniej cukinię. A może masz ochotę na rybną zapiekankę? Przygotuj rybę smażoną w panierce, sos z warzyw i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Posyp serem i zapiecz – to również pyszny sposób na rybę. W takiej postaci nawet dzieci chętnie zjedzą rybę – to będzie prawdziwy hit. 

Ryba po grecku w wersji wege

Czy to w ogóle możliwe? Tak! Sprawdź zaskakująco pyszny przepis na selerybę po grecku. Zamiast ryby: seler i sproszkowane glony wakame. Brzmi intrygująco? Wypróbuj koniecznie ten przepis!