
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pomidory kroimy w kosteczkę.
Usuwamy pestkę z awokado i kroimy je w kostkę.
Owoc granatu nacinamy na ćwiartki, rozrywamy łupinę i wyłuskujemy pestki.
Łączymy sos chili, brązowy cukier i sok z limonki.
Kukurydzę osączamy, łączymy z pozostałymi składnikami, polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej