Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dodajemy rozdrobnione brokuły i Warzywio. Podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę i ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
W podgrzanych i natłuszczonych kokilkach układamy po porcji Warzywio z brokułami i serem. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy po 1 jajku. Zapiekamy w temp. 180℃ przez około 10-12 minut lub do momentu, aż białko się zetnie. Posypujemy koperkiem. Po przestudzeniu możemy wyjąć gniazdka z kokilek.
Napisz komentarz