
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Do garnka wlewamy 1-2 łyżki oliwy i wsypujemy ziarna słonecznika. Podgrzewamy do momentu, kiedy słonecznik będzie złocisty. Doprawiamy szczyptą soli.
Wykładamy ziarna na ręcznik papierowy, aby ostygły.
Sałatę siekamy na mniejsze kawałki.
Oliwki kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.
Sałatę polewamy sosem i posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej