Your browser does not support JavaScript! Radicchio z prażonym słonecznikiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

Do garnka wlewamy 1-2 łyżki oliwy i wsypujemy ziarna słonecznika. Podgrzewamy do momentu, kiedy słonecznik będzie złocisty. Doprawiamy szczyptą soli.

2

Radicchio z prażonym słonecznikiem

Wykładamy ziarna na ręcznik papierowy, aby ostygły.

3

Radicchio z prażonym słonecznikiem - Krok 2

Sałatę siekamy na mniejsze kawałki.

4

Radicchio z prażonym słonecznikiem - Krok 3

Oliwki kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Dodajemy odsączoną kukurydzę.

W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.

6

Radicchio z prażonym słonecznikiem - Krok 5

Sałatę polewamy sosem i posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.

:)

Radicchio z prażonym słonecznikiem - Krok 5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu