
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia.
W garnku umieszczamy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki ugotują się najszybciej. Miękkie warzywa wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę obieramy ze skórki. Jajka obieramy ze skorupek.
Czerwoną fasolę osączamy na sicie i przelewamy wodą. Pieczarki odcedzamy. Por kroimy wzdłuż na 4 części i drobno siekamy. Warzywa korzeniowe, jajka oraz pieczarki również kroimy w kostkę. W misce umieszczamy jajka, pieczarki, por, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, fasolę czerwoną. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę warto odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej