
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Z mąki, masła, śmietany, 2 jajek siekamy kruche ciasto. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Zagniatamy dokładnie, a następnie odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Szpinak przesmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i grzybami. Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt.
Na cieście wykładamy wcześniej przygotowany farsz.
Ciasto rolujemy i dekorujemy wg uznania. Pieczemy 40 minut w temp. 170℃.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej