Your browser does not support JavaScript! Kurczak pieczony z warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli Kidney Bonduelle 425ml

  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212ml

  • 400 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (400 g)

  • 1,2 kg elementów z kurczaka

  • pół czerwonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • pół łyżeczki mielonej kurkumy

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • natka pietruszki do posypania

  • olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_9167

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, cebulę i natkę drobno siekamy.

2

DSC_9169

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy słodką papryką, kurkumą, majerankiem i czosnkiem granulowanym.

3

DSC_9195

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, obsmażamy mięso po 5-6 minut z każdej strony i zdejmujemy na talerz.

4

DSC_9198

Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, oregano, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy paprykę, mieszamy.

5

DSC_9200

Sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dokładamy ziemniaki oraz obsmażone elementy z kurczaka. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy kukurydzę i fasolę, pieczemy dalej przez około 15 minut.

6

DSC_9215

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką i podajemy.

:)

DSC_9206

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu