Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę przesmażamy na połowie oliwy z czosnkiem. Dodajemy osączoną z zalewy soczewicę oraz posiekane drobno namoczone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wędzoną papryką, majerankiem i zielem angielskim. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem.
Ostrym nożem odcinamy głąb kapusty od liści. Wkładamy główkę kapusty do gorącej wody i parzymy około 10 minut lub do momentu, aż liście dadzą się swobodnie oddzielić od całości.
Liście kapusty wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Podsmażamy gołąbki na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem grzybowym. Zapiekamy ok. 50 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Napisz komentarz