Your browser does not support JavaScript! Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 ml bulionu grzybowego

  • 150 g białego ryżu

  • 100 g suszonych grzybów leśnych

  • 100 g cebuli

  • 60 ml oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub lubczyku

  • ½ łyżeczki majeranku

  • ½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 1

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.

2

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 2

Ryż gotujemy al dente.

3

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 3

Cebulę przesmażamy na połowie oliwy z czosnkiem. Dodajemy osączoną z zalewy soczewicę oraz posiekane drobno namoczone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wędzoną papryką, majerankiem i zielem angielskim. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem.

4

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 4

Ostrym nożem odcinamy głąb kapusty od liści. Wkładamy główkę kapusty do gorącej wody i parzymy około 10 minut lub do momentu, aż liście dadzą się swobodnie oddzielić od całości.

5

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 5

Liście kapusty wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Podsmażamy gołąbki na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem grzybowym. Zapiekamy ok. 50 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.

:)

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu