
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę przesmażamy na połowie oliwy z czosnkiem. Dodajemy osączoną z zalewy soczewicę oraz posiekane drobno namoczone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wędzoną papryką, majerankiem i zielem angielskim. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem.
Ostrym nożem odcinamy głąb kapusty od liści. Wkładamy główkę kapusty do gorącej wody i parzymy około 10 minut lub do momentu, aż liście dadzą się swobodnie oddzielić od całości.
Liście kapusty wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Podsmażamy gołąbki na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem grzybowym. Zapiekamy ok. 50 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej