Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 150 g białego ryżu
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub lubczyku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Składniki

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 1

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 2

Ryż gotujemy al dente.

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 3

Cebulę przesmażamy na połowie oliwy z czosnkiem. Dodajemy osączoną z zalewy soczewicę oraz posiekane drobno namoczone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wędzoną papryką, majerankiem i zielem angielskim. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem.

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 4

Ostrym nożem odcinamy głąb kapusty od liści. Wkładamy główkę kapusty do gorącej wody i parzymy około 10 minut lub do momentu, aż liście dadzą się swobodnie oddzielić od całości.

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami - Krok 5

Liście kapusty wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Podsmażamy gołąbki na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem grzybowym. Zapiekamy ok. 50 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami

•ᴗ• Wegańskie gołąbki z soczewicą, ryżem i grzybami
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Kurczak pieczony z warzywami

Kalafiorowa zupa krem z pieczonym czosnkiem

Kalafiorowa zupa krem z pieczonym czosnkiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Muszle z fetą i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów