Your browser does not support JavaScript! Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą - Krok 1

Kurczaka kroimy w nieduże kawałki, papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

2

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą - Krok 2

Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i paprykę, przesmażamy przez 5 minut.

3

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą - Krok 3

Wlewamy pomidory, dodajemy czosnek, listki oregano, kmin rzymski, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez 15-20 minut lub dłużej, aż papryka będzie miękka.

4

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą - Krok 4

Pod koniec wrzucamy osączone czarną fasolę i kukurydzę. Gotujemy przez 3 minuty. Potrawkę podajemy posypaną świeżą kolendrą.

:)

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu