Your browser does not support JavaScript!

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 425 ml
  • 1 kurczak ok 1,7 kg
  • 750 g drobnych ziemniaków
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 75 g masła
  • 50 ml oliwy EV
  • 20 ml octu winnego
  • 15 g musztardy francuskiej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem - Krok 1

Masło ucieramy z jajkiem na puch. Następnie dodajemy namoczoną w wodzie bułkę i jeszcze chwilę miksujemy.

2.

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem - Krok 2

Do masy maślanej dodajemy drobno posiekane wątróbki oraz połowę dymki i koperku. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem - Krok 3

Kurczaka nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Farszem wypełniamy tuszkę. Sznurujemy lub spinamy otwór. Pieczemy kurczaka w temp. 180℃ przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem z dna brytfanny.

4.

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem - Krok 4

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

5.

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem - Krok 5

Musztardę mieszamy z octem, solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy oliwę, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ziemniaki wymieszane z odsączoną z zalewy kukurydzą z groszkiem, posiekaną dymką oraz koperkiem. Podajemy z kurczakiem.

Smacznego!

Kurczak po polsku z lekką sałatką ziemniaczaną z kukurydzą i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.