Masło ucieramy z jajkiem na puch. Następnie dodajemy namoczoną w wodzie bułkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Do masy maślanej dodajemy drobno posiekane wątróbki oraz połowę dymki i koperku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Farszem wypełniamy tuszkę. Sznurujemy lub spinamy otwór. Pieczemy kurczaka w temp. 180℃ przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem z dna brytfanny.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Musztardę mieszamy z octem, solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy oliwę, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ziemniaki wymieszane z odsączoną z zalewy kukurydzą z groszkiem, posiekaną dymką oraz koperkiem. Podajemy z kurczakiem.
Napisz komentarz