
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Masło ucieramy z jajkiem na puch. Następnie dodajemy namoczoną w wodzie bułkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Do masy maślanej dodajemy drobno posiekane wątróbki oraz połowę dymki i koperku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Farszem wypełniamy tuszkę. Sznurujemy lub spinamy otwór. Pieczemy kurczaka w temp. 180℃ przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem z dna brytfanny.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Musztardę mieszamy z octem, solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy oliwę, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ziemniaki wymieszane z odsączoną z zalewy kukurydzą z groszkiem, posiekaną dymką oraz koperkiem. Podajemy z kurczakiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej