
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo przez 5 minut. Wkładamy je na kilka minut do zimnej wody i obieramy. Kroimy na połówki. Szalotkę drobno siekamy.
Łączymy musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
W misce umieszczamy osączone soczewicę i groszek, kapary, szalotkę i jajka.
Łączymy składniki sałatki z dressingiem. Podajemy posypaną kiełkami.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej