
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kapustę drobno siekamy. Por kroimy wzdłuż na 4 części, siekamy w cienkie plasterki. Koperek i szczypiorek drobno kroimy.
W misce umieszczamy kapustę, koperek, szczypiorek i por. Dodajemy majonez. Mieszamy.
Surówkę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy groszek i mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Surówkę warto odstawić na 15 minut do lodówki przed podaniem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejNie sposób sobie wyobrazić tradycyjnego polskiego drugiego dania bez surówki. Kapusta jest chyba jednym z najczęściej podawanych do porcji mięsa i ziemniaków, warzyw. Na stołach królują jej różne rodzaje: kapusta biała, pekińska, czerwona. Wszystkie są doskonałym źródłem witaminy C i składników mineralnych. Do tego warzywa doskonale pasują niektóre zielone dodatki – groszek, koperek, ogórek (także ogórki konserwowe).
To warzywo ma wielu przyjaciół. Dobrze komponuje się z innymi warzywami i sosami. Dodatek marchewki to tradycyjny sposób na urozmaicenie surówki z kapusty. Jednak nie tylko. Groszek z koperkiem również zrobią tu świetną robotę. A może szukasz oryginalnego połączenia groszku z koperkiem? Wypróbuj Śledzia z groszkiem i koperkiem w cytrynowym oleju. Smaki groszku z koperkiem dobrze się uzupełniają, jeśli dodatkowo podamy kapustę pekińską z sosem. Jeden z najchętniej przyrządzanych dressingów, to sos czosnkowo-ziołowy. Tego dodatku nie poleca się raczej na lunch w pracy, ale już na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi pekińska z sosem czosnkowo-ziołowym będzie odpowiednia.
Lekki sos czosnkowo-ziołowy to propozycja dla osób dbających o linię. Taki sos czosnkowo-ziołowy najlepiej oczywiście zrobić samemu. Żaden produkt kupiony w sklepie nie zastąpi domowego sosu czosnkowo-ziołowego ze świeżym czosnkiem. A co, jeśli nie przepadamy za specyficznym smakiem i zapachem tego warzywa? Jest wiele innych propozycji – np. surówka z kapusty pekińskiej z sosem musztardowym. Zwolennikom zdrowej kuchni można polecić pekińską z sosem winegret, a wielbicielom sytych posiłków różne odmiany sałatki ziemniaczanej.
Zwolennicy bardziej sytych dań nie muszą zadowalać się kapustą pekińską z sosem czosnkowo-ziołowym. Przyrządzając posiłki, możemy cieszyć się z pysznego połączenia ogórka i groszku z koperkiem. Te warzywa na pewno zasmakują w kremowej zupie z dodatkiem groszku z koperkiem. Potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku? Propozycją może być sałatka ziemniaczana nie tylko w tradycyjnej wersji. Na lunch warto zabrać przygotowaną w domu sałatkę ziemniaczaną z brokułem i groszkiem. Na przyjęciu poczęstujmy gości zieloną propozycją w postaci sałatki ziemniaczanej z sosem bazyliowym i szparagami. Dla wielbicieli ryb powstał przepis na sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem i kukurydzą. Jeśli lubimy ciekawe połączenie ziemniaków i sera, to przygotujmy sałatkę ziemniaczaną z pesto. To prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek.