Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku – najlepsze przepisy

Składniki

  • 1 puszka groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 4 gałązki koperku
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 pięciocentymetrowy kawałek pora
  • ¼ małej kapusty pekińskiej
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku - Składniki – z ogórkami konserwowymi czy bez

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku - Krok 1

Kapustę drobno siekamy. Por kroimy wzdłuż na 4 części, siekamy w cienkie plasterki. Koperek i szczypiorek drobno kroimy.

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku - Krok 2

W misce umieszczamy kapustę, koperek, szczypiorek i por. Dodajemy majonez. Mieszamy.

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku - Krok 3

Surówkę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy groszek i mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Surówkę warto odstawić na 15 minut do lodówki przed podaniem.

Surówka z kapusty pekińskiej, groszku i koperku

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Groszek Porcja na Raz na Twoją Sałatkę

Groszek Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 75 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Groszek od Bonduelle ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki.

Surówki i sałatki pełne witamin

Nie sposób sobie wyobrazić tradycyjnego polskiego drugiego dania bez surówki. Kapusta jest chyba jednym z najczęściej podawanych do porcji mięsa i ziemniaków, warzyw. Na stołach królują jej różne rodzaje: kapusta biała, pekińska, czerwona. Wszystkie są doskonałym źródłem witaminy C i składników mineralnych. Do tego warzywa doskonale pasują niektóre zielone dodatki – groszek, koperek, ogórek (także ogórki konserwowe).

Kapusta w dobrym towarzystwie

To warzywo ma wielu przyjaciół. Dobrze komponuje się z innymi warzywami i sosami. Dodatek marchewki to tradycyjny sposób na urozmaicenie surówki z kapusty. Jednak nie tylko. Groszek z koperkiem również zrobią tu świetną robotę. A może szukasz oryginalnego połączenia groszku z koperkiem? Wypróbuj Śledzia z groszkiem i koperkiem w cytrynowym oleju. Smaki groszku z koperkiem dobrze się uzupełniają, jeśli dodatkowo podamy kapustę pekińską z sosem. Jeden z najchętniej przyrządzanych dressingów, to sos czosnkowo-ziołowy. Tego dodatku nie poleca się raczej na lunch w pracy, ale już na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi pekińska z sosem czosnkowo-ziołowym będzie odpowiednia. 

Pekińska z sosem czosnkowo-ziołowym i nie tylko

Lekki sos czosnkowo-ziołowy to propozycja dla osób dbających o linię. Taki sos czosnkowo-ziołowy najlepiej oczywiście zrobić samemu. Żaden produkt kupiony w sklepie nie zastąpi domowego sosu czosnkowo-ziołowego ze świeżym czosnkiem. A co, jeśli nie przepadamy za specyficznym smakiem i zapachem tego warzywa? Jest wiele innych propozycji – np. surówka z kapusty pekińskiej z sosem musztardowym. Zwolennikom zdrowej kuchni można polecić pekińską z sosem winegret, a wielbicielom sytych posiłków różne odmiany sałatki ziemniaczanej. 

Na zielono, czyli groszek, koperek i ogórek

Zwolennicy bardziej sytych dań nie muszą zadowalać się kapustą pekińską z sosem czosnkowo-ziołowym. Przyrządzając posiłki, możemy cieszyć się z pysznego połączenia ogórka i groszku z koperkiem. Te warzywa na pewno zasmakują w kremowej zupie z dodatkiem groszku z koperkiem.  Potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku? Propozycją może być sałatka ziemniaczana nie tylko w tradycyjnej wersji. Na lunch warto zabrać przygotowaną w domu sałatkę ziemniaczaną z brokułem i groszkiem. Na przyjęciu poczęstujmy gości zieloną propozycją w postaci sałatki ziemniaczanej z sosem bazyliowym i szparagami.  Dla wielbicieli ryb powstał przepis na sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem i kukurydzą.  Jeśli lubimy ciekawe połączenie ziemniaków i sera, to przygotujmy sałatkę ziemniaczaną z pesto.  To prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Fasolka szparagowa żółta z migdałami i fetą

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

Pierś indyka faszerowana kaszą jaglaną z dynią i żurawiną

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

Zobacz więcej takich przepisów