Piersi z kurczaka oczyszczamy z kości i tłuszczu. Kroimy w cienkie plastry i wkładamy do miski.
Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki.
Kurczaka zalewamy sosem sojowym, sosem rybnym, tabasco, posypujemy kurkumą i trzema solidnymi szczyptami soli. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do mięsa. Mięso mieszamy w misce i odstawiamy.
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Odkładamy na później.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni, dodajemy pokrojone marchewki i smażymy około 3 minuty na dużym ogniu.
Dodajemy mięso razem z całą marynatą i smażymy, aż dojdzie. Dodajemy odsączone kiełki fasoli mung i orzechy. Mieszamy na patelni. Na tym etapie próbujemy i sprawdzamy, czy potrzeba więcej soli i ewentualnie solimy lub dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego.
Układamy porcje na talerzach i posypujemy sezamem.
Napisz komentarz