Czosnek i cebulę drobno siekamy. Obieramy marchewkę i seler, kroimy w niedużą kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy marchewkę i seler, smażymy przez 3 minuty.
Dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy przez 1 minutę.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Gotujemy przez około 15 minut od zawrzenia zupy. Do zupy dodajemy roztarte w palcach oregano, szpinak i odsączoną soczewicę. Gotujemy przez 3 minuty.
Kolejno dokładamy makaron, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy bazylią i podajemy.
Napisz komentarz