Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” 425 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 garście młodego szpinaku
  • Kilka listków bazylii
  • Olej
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zupa z brązową soczewicą - Składniki

Zupa z brązową soczewicą - Krok 1

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Obieramy marchewkę i seler, kroimy w niedużą kostkę.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy marchewkę i seler, smażymy przez 3 minuty.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 4

Dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy przez 1 minutę.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 5

Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Gotujemy przez około 15 minut od zawrzenia zupy. Do zupy dodajemy roztarte w palcach oregano, szpinak i odsączoną soczewicę. Gotujemy przez 3 minuty.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 6

Kolejno dokładamy makaron, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy bazylią i podajemy.

Zupa z brązową soczewicą

•ᴗ• Zupa z brązową soczewicą
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

Sałatka z soczewicą i świeżymi warzywami, podana w drewnianej misce na rustykalnym białym tacy.

Warzywa po bretońsku z ryżem

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Zobacz więcej takich przepisów