Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 500 g wędzonych żeberek

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g cebuli

  • 100 g marchwi

  • 35 g pietruszki

  • 30 ml oliwy

  • 15 g suszonych grzybów

  • 4-5 liści laurowych

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem i soczewicą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem i soczewicą - Krok 2

Na oliwie przesmażamy starte marchew i pietruszkę oraz posiekaną cebulę. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kapustę i jeszcze chwilę smażymy.

3

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem i soczewicą - Krok 3

Dodajemy wędzone żeberka, grzyby oraz przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości kapusty.

4

Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy osączoną z zalewy soczewicę i majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

:)

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu