
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę.
Cebulę kroimy w plasterki. Zalewamy wrzątkiem z dodatkiem octu, cukru i soli. Po kilku minutach odcedzamy.
Olej doprawiamy skórką z cytryny i pieprzem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Nie dopuszczamy do zagotowania. Następnie schładzamy do temperatury pokojowej.
Śledzie kroimy w dość dużą kostkę, groszek odcedzamy.
W słoiku układamy warstwami śledzie, cebulę, groszek oraz koperek. Całość zalewamy olejem aromatyzowanym cytryną.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej