
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Śledzie wyjmujemy z oleju, kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Ogórki kroimy w kostkę podobnej wielkości.
W miseczce łączymy śmietanę, majonez, musztardę, ocet, dodajemy pieprz do smaku i małą szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy kawałki śledzi, posypujemy posiekanymi ogórkami, cebulką oraz odcedzonym groszkiem. Zalewamy sosem. Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej