
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Wyszorowane i osuszone ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu ok. 40 minut lub do miękkości.
Upieczone ziemniaki wydrążamy za pomocą łyżeczki.
Wydrążony miąższ z ziemniaków rozgniatamy widelcem. Dodajemy fasolkę cayenne i połowę startego sera. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone ziemniaki i posypujemy pozostałym startym serem. Ponownie układamy na grillu i zapiekamy kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Gorące ziemniaki posypujemy piórkami czerwonej cebuli.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej