
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Formę żaroodporną skrapiamy oliwą.
Papryki przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy środek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Chili Sin Carne łączymy z ugotowaniem ryżem.
Nadzieniem faszerujemy papryki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
W tym czasie awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy pokrojoną drobną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Po upieczeniu na papryki nakładamy salsę z awokado.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej