Składniki

  • Cieciorka Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)
  • 400 g passaty
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 160 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej lub więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Składniki

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Krok 1

Mięso mielimy i umieszczamy w misce. Dodajemy żółtko, musztardę, 1 łyżeczkę listków tymianku, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypujemy odrobinę bułki tartej.

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Krok 2

Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż przestaną być surowe w środku. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Krok 3

Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę listków tymianku, kilka porwanych listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Dokładamy osączoną cieciorkę, klopsiki. Gotujemy przez 5 minut.

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Krok 4

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką - Krok 5

Dodajemy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy. Danie nakładamy na talerze. Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii i tymianku.

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką

•ᴗ• Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką
http://Opakowanie%20ciecierzycy%20marki%20Bonduelle%20z%20przepisem%20na%20sałatkę.

Cieciorka Porcja Na Raz Na Twoją Sałatkę

Cieciorka Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 85 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, cieciorka charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Miodowo-cynamonowe podudzia z pieczarkami

Miodowo-cynamonowe podudzia z pieczarkami

Placki naan z indyjską fasolką curry

Placki naan z indyjską fasolką curry

Kaszotto z indykiem, szpinakiem i cieciorką

Kaszotto z indykiem, szpinakiem i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów