Mięso mielimy i umieszczamy w misce. Dodajemy żółtko, musztardę, 1 łyżeczkę listków tymianku, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypujemy odrobinę bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż przestaną być surowe w środku. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę listków tymianku, kilka porwanych listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Dokładamy osączoną cieciorkę, klopsiki. Gotujemy przez 5 minut.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
Dodajemy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy. Danie nakładamy na talerze. Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii i tymianku.
Napisz komentarz