Your browser does not support JavaScript! Pierogi ruskie z groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 100 g Groszku Ekstradrobnego Bonduelle 425 ml

  • 300 g mąki pszennej

  • 300 g sera białego półtłustego

  • 300 g ziemniaków

  • 200 ml gorącej wody

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • Sól do smaku

  • Pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Pierogi ruskie z groszkiem - Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki.

2

Pierogi ruskie z groszkiem - Krok 2

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.

3

Pierogi ruskie z groszkiem - Krok 3

Łyżką rozgniatamy ser z cebulą i ziemniakami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy groszek i całość mieszamy.

4

Pierogi ruskie z groszkiem - Krok 4

Z mąki i wody z dodatkiem soli urabiamy ciasto na pierogi, tak aby było elastyczne.

5

Pierogi ruskie z groszkiem - Krok 5

Wałkujemy ciasto i przy pomocy szklanki wycinamy w cieście koła. Na każdym kółku układamy kulkę farszu i szczelnie zalepiamy. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 2 minuty.

:)

Pierogi ruskie z groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Alicja Dziurosz

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu