
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Czosnek i pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
Ułożyć na blasze, polać łyżką oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.
Soczewicę wymieszać z upieczonymi pomidorami i ząbkami czosnku, polać odrobiną oliwy, sokiem z cytryny.
Łososia usmażyć, ułożyć na sałatce, całość posypać solą, pieprzem i koperkiem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej