
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
Posiekany czosnek przesmażamy na połowie oliwy.
Dodajemy risotto i smażymy 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Łososia skrapiamy resztą oliwy i sokiem z cytryny, doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy risotto, a na nim kawałki łososia. Posypujemy pokrojonymi pomidorkami.
Pieczemy około 12-15 minut w 180℃. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej