
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Wrzucamy boczek na patelnię i pozwalamy, by wytopił się tłuszcz. Cebulę dorzucamy po chwili.
Dodajemy łyżkę masła i wsypujemy suchy ryż. Mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zrobi się lekko przezroczysty na brzegach. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz. Ryż zalewamy pierwszą chochlą bulionu, mieszamy, aż wchłonie cały płyn. Ponawiamy do czasu aż ryż będzie gęsty, kremowy i odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany – warto kosztować pod koniec gotowania.
Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy mrożony groszek. Następnie dodajemy 50 g startego parmezanu, dzięki czemu potrawa zyska aksamitną konsystencję i
intensywny smak. Przyprawić pieprzem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej