Your browser does not support JavaScript! Risotto z groszkiem i boczkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

dsc08845b

Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

2

dsc08855b

Wrzucamy boczek na patelnię i pozwalamy, by wytopił się tłuszcz. Cebulę dorzucamy po chwili.

3

dsc08870b

Dodajemy łyżkę masła i wsypujemy suchy ryż. Mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zrobi się lekko przezroczysty na brzegach. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz. Ryż zalewamy pierwszą chochlą bulionu, mieszamy, aż wchłonie cały płyn. Ponawiamy do czasu aż ryż będzie gęsty, kremowy i odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany – warto kosztować pod koniec gotowania.

4

dsc08889b

Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy mrożony groszek. Następnie dodajemy 50 g startego parmezanu, dzięki czemu potrawa zyska aksamitną konsystencję i
intensywny smak. Przyprawić pieprzem.

:)

dsc08900b

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu