Your browser does not support JavaScript! Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 425 ml

  • 250 ml mleka

  • 130 g mąki pszennej

  • 130 g mąki kukurydzianej

  • 60 ml oliwy lub oleju

  • 50 g cukru

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • ¾ łyżeczki soli

  • ¾ łyżeczki pieprzu cayenne

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Krok 1

Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz cayenne mieszamy w dużej misce.

2

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Krok 2

Jajka rozkłócamy z oliwą i mlekiem.

3

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Krok 3

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką.

4

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Krok 4

Dodajemy osączoną z zalewy mieszankę Mexico i ponownie mieszamy.

5

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską - Krok 5

Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wym. 20×30 cm i pieczemy około 20-25 min. w 180℃. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

:)

Pikantny chlebek kukurydziany z mieszanką meksykańską

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu