
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Sos sojowy, ocet ryżowy i miód (lub syrop z agawy) dokładnie mieszamy w miseczce.
Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu. Smażymy na złoty kolor, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Imbir i chili drobno siekamy, papryki kroimy w paseczki. Dodajemy na patelnię, smażymy około 7-8 minut.
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy.
Na patelnię wlewamy sos, osączoną fasolę, tofu, makaron. Całość gotujemy do zredukowania sosu. Makaron podajemy posypany posiekaną dymką i sezamem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej