
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Brokuły gotujemy przez 3 minuty we wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Czosnek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Brokuły, ser, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, bazylię, 1 łyżkę oliwy i szczyptę soli umieszczamy w rozdrabniaczu. Miksujemy do powstania gładkiego sosu. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej oliwy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Makaron dokładnie mieszamy z sosem brokułowym. Nakładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i podajemy.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Świetny , prosty przepis, dziękuję ❤️
Prosto i pysznie! Wspaniale, że Ci smakuje!