Your browser does not support JavaScript! Makaron w sosie brokułowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_2292Makaron w sosie brokułowym - Krok 1

Brokuły gotujemy przez 3 minuty we wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy.

2

DSC_2292Makaron w sosie brokułowym - Krok 2

Czosnek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Brokuły, ser, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, bazylię, 1 łyżkę oliwy i szczyptę soli umieszczamy w rozdrabniaczu. Miksujemy do powstania gładkiego sosu. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej oliwy.

3

DSC_2292Makaron w sosie brokułowym - Krok 3

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

4

Makaron w sosie brokułowym - Krok 4

Makaron dokładnie mieszamy z sosem brokułowym. Nakładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i podajemy.

:)

Makaron w sosie brokułowym - Krok 5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu