
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Słodki ziemniak obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy batat, smażymy przez około 5 minut.
Paprykę kroimy w niedużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Warzywa dorzucamy na patelnię, dolewamy 1 łyżkę oliwy. Smażymy dalej przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy suszonym oregano, solą oraz pieprzem.
Dodajemy osączoną cieciorkę, soczewicę, mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty.
Na patelnię dorzucamy pokruszony ser feta, mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej