
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Podsmażać przez około 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu 25 minut.
Dodać soczewicę, sos gotować jeszcze 5 minut.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, podawać z sosem i serem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej