Your browser does not support JavaScript! Makaron z soczewicą i pomidorami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 duża marchewka

  • 700 g pomidorów

  • 300 g makaronu tagliatelle

  • Po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • Oliwa do smażenia

  • Twardy dojrzewający ser do podania, np. pecorino

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Makaron z soczewicą i pomidorami - Krok 1

Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

2

Makaron z soczewicą i pomidorami - Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Podsmażać przez około 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu 25 minut.

3

Makaron z soczewicą i pomidorami - Krok 3

Dodać soczewicę, sos gotować jeszcze 5 minut.

4

Makaron z soczewicą i pomidorami - Krok 4

W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, podawać z sosem i serem.

:)

Makaron z soczewicą i pomidorami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu