
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Zachowujemy ½ szklanki wody, w której gotował się makaron.
Szalotkę szklimy na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Gdy cebulka zmięknie, dodajemy szpinak i krótko przesmażamy.
Dodajemy mascarpone oraz osączoną z zalewy i opłukaną czerwoną fasolę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wodę, w której gotował się makaron. Mieszamy z makaronem i posypujemy orzeszkami. Podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej