Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Marcepan z fasoli - Krok 1

Fasolę osączamy z zalewy i płuczemy. Przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki mus.

2

Marcepan z fasoli - Krok 2

Dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

3

Marcepan z fasoli - Krok 3

Stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania gęstej, kleistej masy.

4

Marcepan z fasoli - Krok 4

Dodajemy tłuszcz i aromat migdałowy. Mieszamy, podgrzewając do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Schładzamy.

5

Marcepan z fasoli - Krok 5

Wystudzoną masę formujemy w dowolne kształty. Po uformowaniu możemy je dodatkowo schłodzić, aby podeschły i stwardniały.

:)

Marcepan z fasoli

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • Gabriela
    22 kwietnia 2022 o 11:27

    Czy mogę użyć erytrytolu zamiast cukru?

    • Warzywne Inspiracje
      22 kwietnia 2022 o 12:18

      Można spróbować, choć po schłodzeniu szybko wraca do postaci kryształków. Trzymamy kciuki!

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu