
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Fasolę osączamy z zalewy i płuczemy. Przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki mus.
Dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania gęstej, kleistej masy.
Dodajemy tłuszcz i aromat migdałowy. Mieszamy, podgrzewając do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Schładzamy.
Wystudzoną masę formujemy w dowolne kształty. Po uformowaniu możemy je dodatkowo schłodzić, aby podeschły i stwardniały.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Czy mogę użyć erytrytolu zamiast cukru?
Można spróbować, choć po schłodzeniu szybko wraca do postaci kryształków. Trzymamy kciuki!