
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Cebulę drobno siekamy.
Marchewkę wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 10-12 minut, aż będzie miękka.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy 5 minut.
Wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Do sosu wkładamy marchewkę, mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Marchewkę w sosie musztardowym podajemy jako dodatek do obiadu.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej