
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Marchewkę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 -12 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy ją na sicie.
Sezam prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 4-5 minut, aż się zrumieni. Dodajemy śmietanę, osączoną ciecierzycę, marchewkę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.
Marchewkę doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy posiekany koperek. Mieszamy. Wierzch posypujemy prażonym sezamem. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej