Your browser does not support JavaScript! Marchewka z cieciorką i sezamem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Marchewka z cieciorką i sezamem - Krok 1

Marchewkę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 -12 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy ją na sicie.

2

Marchewka z cieciorką i sezamem - Krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki.

3

Marchewka z cieciorką i sezamem - Krok 3

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 4-5 minut, aż się zrumieni. Dodajemy śmietanę, osączoną ciecierzycę, marchewkę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.

4

Marchewka z cieciorką i sezamem - Krok 4

Marchewkę doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy posiekany koperek. Mieszamy. Wierzch posypujemy prażonym sezamem. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu.

:)

Marchewka z cieciorką i sezamem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu