Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 80 g bułki tarte
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-centymetrowy korzeń imbiru
  • Oliwa
  • Bułki
  • Ulubione dodatki: sos i warzywa

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Marokańskie burgery z soczewicy - Składniki

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 1

Do pojemnika malaksera wsypujemy osączoną z zalewy soczewicę. Dodajemy jajko, posiekany imbir, czosnek, chili oraz przyprawy. Miksujemy całość na gładką masę.

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 2

Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i z masy formujemy 4 płaskie burgery.

Marokańskie burgery z soczewicy - Krok 3

Kładziemy je na blasze, skrapiamy oliwą z dwóch stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Burgery pieczemy 10 minut w 190°C, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych 10 minut. Podajemy na ciepło w bułkach z ulubionym sosem i warzywami.

Marokańskie burgery z soczewicy

•ᴗ• Marokańskie burgery z soczewicy
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką

Zupa orientalna ramen z warzywami i jajkiem

Zupa orientalna ramen z warzywami i jajkiem

Sałatka z soczewicy z aromatycznymi grzybami na rustykalnym białym talerzu, idealna dla wegetarian.

Soczewica z podgrzybkami

Zobacz więcej takich przepisów