
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Do pojemnika malaksera wsypujemy osączoną z zalewy soczewicę. Dodajemy jajko, posiekany imbir, czosnek, chili oraz przyprawy. Miksujemy całość na gładką masę.
Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i z masy formujemy 4 płaskie burgery.
Kładziemy je na blasze, skrapiamy oliwą z dwóch stron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Burgery pieczemy 10 minut w 190°C, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych 10 minut. Podajemy na ciepło w bułkach z ulubionym sosem i warzywami.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej