
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Czosnek i cebulę siekamy. Batat obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i batat. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem, aż bataty trochę zmiękną.
Na patelnię wlewamy krojone pomidory. Gotujemy, aż pomidory odparują – około 10-15 minut. Dodajemy mix fasoli z cieciorką oraz oliwki. Gotujemy 5 minut. Danie podajemy posypane listkami kolendry. Można zjeść bez dodatków albo podać z chlebem lub ryżem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej