
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miski, rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą. Bazylię drobno siekamy, dodajemy do jajka. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Kotlety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.
Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory drobno siekamy, mieszamy z osączoną soczewicą, żółty ser kroimy w paseczki. Na kotlety nakładamy soczewicę, posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180℃ (grzałka góra-dół) przez kilka minut do rozpuszczenia sera.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej