Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

Składniki

  • ½ puszki Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 50 g żółtego sera
  • 4 plastry z piersi indyka o grubości około 1 cm
  • 4 suszone pomidory z zalewy w oleju
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka liści świeżej bazylii
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Składniki

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 1

Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 2

Jajko wbijamy do miski, rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą. Bazylię drobno siekamy, dodajemy do jajka. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Kotlety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 4

Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory drobno siekamy, mieszamy z osączoną soczewicą, żółty ser kroimy w paseczki. Na kotlety nakładamy soczewicę, posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180℃ (grzałka góra-dół) przez kilka minut do rozpuszczenia sera.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

•ᴗ• Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Gnocchi z boczkiem, suszonymi pomidorami i fasolą

Gnocchi z boczkiem, suszonymi pomidorami i fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z dynią

Pulpety w sosie pomidorowym z dynią

Naleśniki bezglutenowe z pieczarkami i kaszą gryczaną

Naleśniki bezglutenowe z pieczarkami i kaszą gryczaną

Zobacz więcej takich przepisów