Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miski, rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą. Bazylię drobno siekamy, dodajemy do jajka. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Kotlety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.
Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory drobno siekamy, mieszamy z osączoną soczewicą, żółty ser kroimy w paseczki. Na kotlety nakładamy soczewicę, posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180℃ (grzałka góra-dół) przez kilka minut do rozpuszczenia sera.
Napisz komentarz