Your browser does not support JavaScript!

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

Składniki

  • ½ puszki Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 50 g żółtego sera
  • 4 plastry z piersi indyka o grubości około 1 cm
  • 4 suszone pomidory z zalewy w oleju
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka liści świeżej bazylii
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 1

Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

2.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 2

Jajko wbijamy do miski, rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą. Bazylię drobno siekamy, dodajemy do jajka. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Kotlety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.

3.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.

4.

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem - Krok 4

Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory drobno siekamy, mieszamy z osączoną soczewicą, żółty ser kroimy w paseczki. Na kotlety nakładamy soczewicę, posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180℃ (grzałka góra-dół) przez kilka minut do rozpuszczenia sera.

Smacznego!

Medaliony z indyka zapiekane z soczewicą, suszonymi pomidorami i serem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.