
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Cebulę siekamy w cienkie piórka, a paprykę w kostkę średniej wielkości.
Połową startego sera posypujemy równomiernie 1 placek tortilli i przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy.
Na przygotowaną podstawę pizzy wykładamy zawartość puszki meksykańskiego chili sin carne, pozostawiając brzegi wolne. Posypujemy posiekaną cebulką, papryką i rozkładamy paski salami. Całość oprószamy lekko solą i pieprzem do smaku.
Pizzę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut w 200ºC lub do momentu, aż brzegi tortilli się zrumienią, a ser roztopi. Podajemy od razu.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej