
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Krewetki obtaczamy w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, następnie grillujemy, aż staną się różowe.
Kroimy pomidory i awokado w kostkę, chili drobno siekamy, dymki grubo siekamy.
Mieszamy składniki dressingu: miód, sok z limonki, przyprawy, tabasco, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cieciorkę i kukurydzę odsączamy i łączymy z posiekanymi warzywami oraz z grillowanymi krewetkami, całość polewamy dressingiem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej