
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, rozgnieciony czosnek, brokuły i marchewkę, studzimy.
Z ricotty, mozzarelli i przesmażonych warzyw przygotowujemy farsz – mieszamy je dokładnie i doprawiamy do smaku pesto, solą i pieprzem.
Płat ciasta dzielimy na 12 prostokątów, napełniamy farszem i zawijamy jak uszka lub pierogi. Układamy na pergaminie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 30 min w temperaturze 190°C.
Podajemy na gorąco z salsą paprykową lub pesto.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej