Your browser does not support JavaScript!

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g papryki
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 ml oliwy
  • 2 pszenne tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki oregano, wędzonej papryki i kminu rzymskiego
  • Natka pietruszki
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą - Krok 1

Pomidory, paprykę i ⅔ cebuli kroimy i przesmażamy na 20 ml oliwy. Dodajemy kmin i paprykę wędzoną, dolewamy bulion i gotujemy do miękkości.

2.

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą - Krok 2

Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3.

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą - Krok 3

Tortille kroimy w paski i przesmażamy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

4.

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą - Krok 4

Osączoną kukurydzę mieszamy z drobno posiekaną natką i resztą cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i sokiem z limonki. Zupę podajemy z tortillą i kukurydzą.

Smacznego!

Meksykańska zupa pomidorowa z tortillą i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.