Kaszę gryczaną gotujemy wg opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.
Pieczarki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy 5-6 minut. Dodajemy kaszę gryczaną, osączony groszek, pokruszony twaróg oraz listki tymianku. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Krótko podgrzewamy.
W misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę, mleko, jajka, pół łyżki oleju oraz szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, wylewamy porcję ciasta. Smażymy z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego.
Naleśniki nadziewamy farszem z kaszy, składamy w kopertę. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć na patelni.
Napisz komentarz