
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kaszę gryczaną gotujemy wg opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.
Pieczarki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy 5-6 minut. Dodajemy kaszę gryczaną, osączony groszek, pokruszony twaróg oraz listki tymianku. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Krótko podgrzewamy.
W misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę, mleko, jajka, pół łyżki oleju oraz szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, wylewamy porcję ciasta. Smażymy z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego.
Naleśniki nadziewamy farszem z kaszy, składamy w kopertę. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć na patelni.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej